Klokjesluider

de Dynotron

je bent nu hier: home---achtergronden--- elektrische horloges---de DynotronInleiding

De Dynotron was niet het eerste elektrische horloge met een transistor, die eer kan de Bulova Accutron opeisen, maar de Dynotron was wel het eerste horloge met een balans als regelorgaan en een transistor.

De combinatie spoel - balans - transistor is uitgevonden en gepatenteerd door Etablissements Leon Hatot (ATO) in het begin van de 50er jaren van de vorige eeuw. Alle kalibers zijn dan ook gemarkeerd met de letters ATO of Lic(entie) ATO. De Dynotron werd commerciëel verder ontwikkeld en vervaardigd door EBAUCHES SA in de zgn “Swissonic 10 line” en kwam in 1967 op de markt. ESA verkocht kant-en-klare kalibers aan fabrieken die er complete horloges van maakten. De naam ESA zal derhalve zelden op de wijzerplaat staan, maar wel op alle kalibers op de platine onder de balans. Het was het eerste kaliber onder de vlag van ESA. Uiteindelijk is het kaliber gebruikt onder wel vijftig verschillende merknamen.
Er zijn 4 verschillende types Dynotron geproduceerd, van elkaar verschillend in balansconstructie, tikgetal, datum- en dagaanduiding.


Werking

De 9158 verschilt van de 9150 met een tikgetal van 28800 en dag- en datumaanduiding. De elektromagnetische werkingsprincipes zijn nagenoeg hetzelfde, maar de balans is anders van vorm, heeft slechts één plateau, en het anker ontbreekt, het telrad wordt rechtstreeks aangedreven door de plateausteen.


Bespreking

Zie voor de voordelen van het stemvorkhorloge het artikel over de Accutron.

Overeenkomstig de geschiedenis van het stemvorkhorloge maakte de komst van het kwartshorloge ook een einde aan de relatief complexe Dynotron.

✉ dehaas@klokjesluider.nl
☎ 06 4381 7181

© Minimal Strain Design Max M.de Haas, Klokjesluider 2019