Klokjesluider

zwitserse ankergang

je bent nu hier: home--- achtergronden---over techniek--- gangen en regelorganen---diverse gangen---zwitserse ankergang



Ontstaansgeschiedenis

Het eerste horloge met ankergang werd in 1770 vervaardigd door de Engelse horlogemaker Thomas Mudge. Het betrof een horloge voor koning George III, die het cadeau gaf aan zijn vrouw. Het horloge staat bekend als Queens Charlotte's Lever Watch en bevindt zich in de Royal Collection Trust.
Mudge, een leerling van Graham, inderdaad, de uitvinder van de Grahamgang, had de ankergang al 15 jaar eerder uitgevonden en toegepast in een experimentele klok.
Hij vervaardigde nog één ander horloge met ankergang en liet het toen voor wat het was; de rest van zijn leven wijdde hij zich aan de ontwikkeling en vervaardiging van scheepschronometers.
Zijn uitvinding vond in eerste instantie weinig navolging, de horlogemakers van zijn tijd vonden het te gecompliceerd; de Engelse horlogemakers waren meer vertrouwd met het cilinderhorloge, en hadden, in een prestigeslag met de Fransen, zich juist geconcentreerd op verbeteringen van de cilindergang.
Pas in het begin van de 19e eeuw kwam de ankergang in Engeland in zwang.
Op het vasteland van Europa, en met name in Frankrijk, had men toen juist de bezwaren tegen de cilindergang (ook een Engelse vinding) laten varen en maakte men de overgang van spillegang naar cilindergang. In de 40er jaren van de 19e eeuw namen de Zwitsers de ankergang op grote schaal in productie en zouden, na het aanbrengen van nog een aantal verbeteringen, de markt met hun zwitserse ankergang tot in onze tijd domineren.
De oudste vorm van ankergang is de engelse ankergang, waarbij het ankerrad spitse tanden heeft, en het anker zijdelings staat opgesteld van het gangrad en de vorm heeft van een lever, hefboom, vandaar de Engelse benaming lever escapement.De paletten liggen verzonken in het anker.
De meest verbreide variant is de zwitserse ankergang, met kolfvormige gangradtanden en uitstekende paletten. De opstelling gangrad - anker - balans ligt in één lijn (ligne-droite). De benaming is ontleend aan de ankervorm van de armen, waarin de paletten zijn gevat.
Een goedkope variant is de penankergang, toegepast in goedkope horloges, met als belangrijkste representant het Roskopfhorloge.


Principe van de werking

De zwitserse ankergang bestaat uit de volgende componenten:


ankergang


De beweging van het anker heeft een dubbele functie:


Kortom: duwen en blokkeren.


Hoe vindt nu die bewegingsoverdracht plaats?



ankergang

De animatie is ontleend aan de website van timezone.com. Voor de duidelijkheid stokt de animatie even op de cruciale momenten.


De hele gang van zaken ziet er behoorlijk kwetsbaar uit en dat zou het ook zijn, ware het niet dat er een aantal zekerheden is ingebouwd.


Bespreking en vergelijking met andere gangen


Toepassing in de praktijk en toetsing aan de eisen

Voldaan wordt aan alle eisen, zoals beschreven in de inleiding:

Het enige belangrijke bezwaar van de zwitserse ankergang is de blijvende noodzaak van smering, met name van de overgang paletten - ankerradtanden. Ondanks geweldige verbetering van de kwaliteit van de moderne smeermiddelen en de nieuwe toepassing van slijtvaste materialen, zoals keramiek, is het nog steeds nodig uurwerken regelmatig te reinigen en van nieuwe olie te voorzien.
Ook de coaxiale gang, die met zijn minimale frictie bij de impulsoverdracht smering, met name van de paletten, overbodig zou maken, kan in de praktijk toch niet zonder olie.

De ontwikkeling van de zwitserse ankergang is wat betreft de gangnauwkeurigheid voor draagbare uurwerken net zo belangrijk geweest als de toepassing van de spiraal.
Tot op de dag van vandaag wordt in mechanische horloges vrijwel uitsluitend de zwitserse ankergang toegepast.

✉ dehaas@klokjesluider.nl
☎ 06 4381 7181

© Minimal Strain Design Max M.de Haas, Klokjesluider 2014-2023